Slide 1 Slide 2 Slide 2

Natječaj "PRO stablo"

images

Cilj natječaja je  zaštita za zajednicu vrijednih i značajnih stabala, te utvrđivanje mjera njege koje treba provesti kako bi im se na stručnoj arborikulturnoj osnovi omogućio zdrav rast, dugovječnost, vitalitet i toliko potrebna briga lokalne zajednice i arborikulturnih stručnjaka koje predstavlja Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA). Ovime želimo postići u godini našeg jubileja, kada slavimo 20 godina našeg uspješnog djelovanja promociju arborikulture u Hrvatskoj te poticanje svijesti o važnosti stabala u urbanom prostoru i njihovoj cjeloživotnoj njezi.

U tu svrhu napravit će se baza stabala koja odabere povjerenstvo HUA-e.

Na  natječaj se mogu prijaviti pojedinci, udruge, gradovi i lokalna zajednica.

Za natječaj je potrebno priložiti osnovne značajke o stablu koje se kandidira (grad, lokacija) te kratko opisati  razlog zašto ga treba proglasiti PRO stablom. Stručnjaci iz HUA-e će pregledom stabla utvrditi zdravstveno stanje te mjere njege koje treba izvesti (orezivanja, sidrenja, prihrana i sl.).

U tekstu se očekuje i fotodokumentacija (barem fotografija stabla). Po mogućnosti se treba pridržavati arborističke terminologije (Rječnik arborikulturnih pojmova) i tehnike orezivanja iz Europskog priručnika za orezivanje stabala.

Stabla koja imaju neki oblik zaštite sukladnu zakonima Republike Hrvatske (primjerice Spomenik parkovne arhitekture) su isključene iz Natječaja.

Obrazloženje treba pisati slobodnim stilom (primjerice razlozi zaštite mogu biti impozantne dimenzije, starost, rijetkost vrste, socijalni aspekti i sve što smatrate važnim).

Dodatne napomene:

Dimenzija stabla - može biti i procjena ali obavezno naznaka da se radi o procjeni)

Obrazloženje –

*Primjer:

Hibridna platana (Platanus x hispanica) u kutu trga Petra Zoranića u gradu Zadru je primjer monumentalnog stabla kratkog debla i upečatljivo dugačkih grana. Visina joj je preko 25 metara, a grana se već na visini od 4 metra. Platane grada Zadra su velikih dimenzija i velike starosti, a kao takva predstavljaju ponos grada ii dio njegovog identiteta. Poznata je bila velika rasprava oko opravdanosti sječe platana u korist terasa kafića, gdje su se građani pobunili protiv uprave grada. Stoga smatram da bi se ovo stablo kao savršen primjer pravilne njege trebalo očuvati.

Opis problema na stablu

*Primjer:

 uključujući eventualnu fotodokumentaciju s opisom slika)

Stablo je veoma zdravo s obzirom na prosjek drugih platana slične starosti u gradu, ne pokazuje nikakve znakove bolesti i oštećenja vrata korijena i debla. No, pošto je riječ o iznimno frekventnoj lokaciji u turističkom grada potrebno je sistematično praćenje krošnje. Kao što je navedeno ima dugačke grane kojima treba provjeriti statiku i zdravlje u višim dijelovima krošnje koji se ne vide sa tla. Nadalje treba napomenuti kako je primijećeno postojanje suhih i slomljenih grana u gornjem dijelu krošnje. To je opasno pošto se na tome trgu počinju intenzivno odvijati gradska događanja kao što je „Advent u Zadru“ i druga sa velikom koncentracijom ljudi koji su veliki dio vremena ispod samog stabla.

Preuzimanje obrasca za PRO stablo
Popunjeni obrazac dostavite na info@hua.hr

Komentari (1)

  • John Doe

    npucevic@gmail.com - 16.04.2023 10:23

    Pozdrav, imamo jedan stari hrast cer ili kitnjak, treba mu obrezivanje, ali kako popuniti obrazac, pošto se u pdf formatu nemože pisati i kako poslati?

Pošalji komentar