Slide 1 Slide 2 Slide 2

EDUKACIJA

 1. Tečaj iz arborikulture 2013.: "Prosudba i dijagnostika stabala"
  Predviđeni tečaj Prosudbe i dijagnostike stabala neće se moći održati zbog premalog broja prijavljenih sudionika. Novi termin održavanja tečaja predviđen je za prvo tromjesečje 2014. godine, te će biti uskoro objavljen na web stranici.
  Zahvaljujemo se na razumijevanju!
 2. Tečaj za Europen Tree Worker ETW - Najava
 3. Tečaj za recertifikaciju ETW
 4. Tečaj za penjača užetom 2013.
Snimka certificiranog tree workera (arborist)

CILJEVI UDRUGE

 • okupljanje stručnjakaka i svih zainteresiranih za područje arborikulture, te obavljanje edukacije organiziranjem seminara i praktičnih vježbi
 • unaprijeđivanje njege stabala u urbanim prostorima
 • potaknuti istraživanja u urbanom šumarstvu
 • poboljšanje zaštite na radu pri njezi stabala
 • poboljšanje gospodarenja javnim zelenilom
 • ostvarivanje suradnje i razmjena stručnih iskustava sa sličnim udrugama u Europi
Saznaj više
Slide

SURAĐIVAČKE INSTITUCIJE

 • Zagrebački Holding - Zrinjevac d.o.o.
 • STABLOSAN d.o.o
 • Grad Zagreb - Gradsko poglavarstvo
 • Hrvatski Šumarski Institut
 • ZELENILO KARLOVAC d.o.o.
 • Švenda i sinovi d.o.o.
 • Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
 • Hrvatske šume
 • Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatska Udruga za Arborikulturu

HUA Logo

Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA) je osnovana 1. svibnja 2003. na Brijunima u namjeri da okupi stručnjake i sve zainteresirane za područje arborikulture, obavlja edukaciju organiziranjem seminara i praktičnih vježbi sa ciljem da: unaprijedi njegu stabala u urbanim prostorima, potakne istraživanja u urbanom šumarstvu, poboljša zaštitu na radu pri njezi stabala, poboljša gospodarenje javnim zelenilom, ostvari suradnju i razmjenu stručnih, iskustava sa sličnim udrugama u Europi i svijetu, te da uskladi hrvatske sa europskim normama.

Saznaj više

Europsko natjecanje arborista penjača, Jastrebarsko 2024.

Images

Hrvatska udruga za arborikulturu ove godine organizira Europsko natjecanje arborista penjača, Jastrebarsko 2024.,događaj europske razine koji je uvršten u kalendar događaja Međunarodne udruge za arborikulturu (ISA); European Tree Climbing Championship (itcc-isa.com)
Europsko natjecanje arborista penjača (ETCC) organizira se kružno po državama Europe te se ove godine po prvi puta u povijesti organizira na području Republike Hrvatske i stoga ga prepoznajemo kao događaj od iznimnog značaja i priliku za susret, razmjenu znanja i iskustava sa profesionalcima i entuzijastima u polju arborikulture i urbanog šumarstva sa područja Republike Hrvatske, Europske unije i šire.
Na natjecanju sudjeluju profesionalci arboristi iz cijele Europe, koji imaju priliku demonstrirati svoje vještine penjanja i njege stabala na siguran i precizan način.

Saznaj višeKomentari (0)

20 godina Hrvatske udruge za arborikulturu

Images

Hrvatska udruga za arborikulturu ove je godine napunila 20 godina postojanja što je obilježeno svečanom skupštinom u Jastrebarskom.

Saznaj višeKomentari (0)

Natječaj "PRO stablo"

Images

Cilj natječaja je zaštita za zajednicu vrijednih i značajnih stabala, te utvrđivanje mjera njege koje treba provesti kako bi im se na stručnoj arborikulturnoj osnovi omogućio zdrav rast, dugovječnost, vitalitet i toliko potrebna briga lokalne zajednice i arborikulturnih stručnjaka koje predstavlja Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA). Ovime želimo postići u godini našeg jubileja, kada slavimo 20 godina našeg uspješnog djelovanja promociju arborikulture u Hrvatskoj te poticanje svijesti o važnosti stabala u urbanom prostoru i njihovoj cjeloživotnoj njezi.

Saznaj višeKomentari (1)

Studijsko putovanje - Ljubljana rujan 2022.

Images

U petak, 30. rujna 2022. godine, u ranim jutarnjim satima, otputovali smo na edukativni jednodnevni izlet u Ljubljanu gdje su nas dočekali domaćini, kolegica Lena Marion iz tvrtke Tisa te kolega Nejc Praznik iz javnog poduzeća Snaga. Imali smo prilike vidjeti i prokomentirati kako su riješili arborističke izazove, kao što su očuvanje zrelih stabala japanske trešnje presadnjom sa trase buduće prometnice na drugu slobodnu lokaciju u sklopu dvorišta Biotehničkog fakulteta.

Saznaj višeKomentari (0)

EVROPSKA KONFERENCIJA O STANDARDIMA U ARBORIKULTURI (25.-26.08.2022.)

Images

EVROPSKA KONFERENCIJA O STANDARDIMA U ARBORIKULTURI (EUROPEAN ARBORICULTURAL STANDARDS CONFERENCE)
25.-26.08. 2022 god. Pruhonice (CZ)
"NEW PERSPECTIVE ON TREE CARE"

Saznaj višeKomentari (0)

Studijsko putovanje u Ljubljanu 30.09.2022.

Images

Hrvatska udruga za arborikulturu (HUA) organizira studijsko putovanje u Ljubljanu 30. rujna 2022. godine. Preuzmite preliminarni plan i program putovanja. Broj putnika je ograničen!

Saznaj višeKomentari (0)

EUROPSKI PRIRUČNIK ZA OREZIVANJE STABALA

Cijena priručnika 7 €. Narudžbe možete uputiti putem kontakt obrasca.

RJEČNIK ARBORIKULTURNIH POJMOVA

Cijena priručnika 21 €. Narudžbe možete uputiti putem kontakt obrasca.

Postavite nam pitanje

Postavite nam pitanje vezano uz arborikulturu ili srodno tome

DA LI MOŽEMO PROGNOZIRATI KADA ĆE SE STABLO PRELOMITI ILI IZVALITI?

Korištenjem osnovnih vizualnih metoda i arborikulturnih instrumenata se može sa određenom sigurnošću procijeniti rizik od loma ili izvale stabla.

ŠTO SU GLJIVE TRULEŽNICE?

To su gljive specijaliziranje za razgradnju sastavnih dijelova drva (lignin i celuloza). Postoji bijela, smeđa i mokra trulež

ŠTO JE ARBORIKULTURA?

Arborikultura je znanstvena i stručna disciplina koja se bavi sadnjom,njegom i kultiviranjem drveća i drvenaste vegetacije u urbanim sredinama. Obuhvaća sve mjere koje se poduzimaju na i oko stabla s ciljem sprečavanja malformacija i očuvanja vitaliteta

O ČEMU TREBA VODITI BRIGU KOD SADNJE STABALA?

Napraviti plitku široku jamu sa grubim (ne zaglađenim) stranicama Kod zatrpavanja jame ne dodavati organski materijal Korjenov busen postaviti na zdravicu-matično tlo koje nije obrađivano Koristiti organski malč Orezivanje obavljati samo po potrebi Sidrenje isključivo po potrebi Sadnju obaviti u kasnu jesen ili rano proljeće

ŠTO PODRAZUMIJEVAMO POD DIJAGNOSTIKOM SIGURNOSTI OD LOMA STABLA?

Primjenom različitih metoda (vizualne i statički integrirane) i instrumenata (rezistograf, fraktometar,shigometar, zvučni tomograf, elastometar, inklinometar itd.) se procjenjuje koliko je stablo sigurno od loma ili izvale

Baza pitanja