Slide 1 Slide 2 Slide 2

Prvo PRO stablo u Hrvatskoj - hrast plutnjak

U Gružu u Dubrovniku je selektirano prvo PRO stablo u Hrvatskoj - hrast plutnjak. Veliko nam je zadovoljstvo da o tome izvještava i EAC kao krovna udruga europske arborikulture te prepoznaje inicijativu kao originalnu hrvatsku aktivnost odnosno HUA-e.

Kao što smo već izvještavali, stablo plutnjaka je lošeg vitaliteta, u krošnji se nalaze suhe grane koje, obzirom na visoku frekvenciju ispod krošanja predstavljaju ozbiljan rizik od loma grana. Suha periferija krošnje i tekline na pridanku i deblu ukazuju na problem normalnog funkcioniranja korijenovog sustava. Osnovna statika stabla je potpuno zadovoljena, a rezistografijom je na pridanku utvrđena cjelovitost netaknutog drva. Ispod krošnje stabla nalazi se utaban dio tla zbog „divljeg prijelaza“ kojim prolazi velik broj pješaka od parka prema benzinskoj crpki. S obzirom da se put nalazi točno području projekcije ruba krošnje, dakle u području kritične zone korijena, zbijenost tla u toj zoni izuzetno nepovoljno utječe na rast i razvoj korijena te je to vjerojatni uzrok pada vitaliteta i funkcije korijena. Naime, poznato je da korijen odumire, ako u tlu nema više od 2,5% kisika, a za što su potrebni adekvatni vodo-zračni uvijeti, odnosno rahlost tla. Kako bi se stablo plutnjaka održalo, tri hrvatske tvrtke; Arbofield d.o.o., Drezga d.o.o. i Herbafarm-Magnolia d.o.o., besplatno su izvele sljedeće zahvate:

  1. Razrahljeno je tlo u kritičnoj zoni korijena pomoću uređaja AirSpade;
  2. Redukcija krošnje za 25% te sanitarna rezidba;
  3. Ugrađena je fertilizacija Herbafertil.

U svemu tome pratilo ih je gradsko poduzeće Vrtlar d.o.o. koje je osiguralo potrebne dozvole i dio materijalnih sredstava kako bi zahvat bio uspješno izveden. Ovime je grad Dubrovnik postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem je afirmirana inicijativa PRO stablo.

Svima koji su pomogli u ovoj aktivnosti želim izraziti veliku zahvalnost.

EAC-NEWSLATTER sa člankom o PRO stablu možete pročitati u PDF-u na stranici 10 klikom na ovaj link >>

Predsjednik: dr.sc. Milan Pernek

Pošalji komentar